
Diétna sestra
Výživa detí -výživová pyramída
Pyramída výživy pre deti
Čo je potravinová pyramída
Potravinovou pyramídu zostavili odborníci na výživu ako názornú pomôcku k tomu, aby sa čo najľahšie orientovali vo svete výživových odporúčaní.
Potravinová pyramída sa skladá zo 6 potravinových skupín, ktoré sú rozdelené do 4 poschodí.
Pri každej potravinovej skupine sú uvedené druhy potravín, ktoré sem patria a eventuálne i približný počet ich porcií, ktorý by sme mali za deň zjesť.
Všeobecne platí : v najväčšom množstve a najčastejšie máme skonzumovať potraviny umiestnené v dolnej časti pyramídy, zato ty na vrchole len výnimočne.
K čomu potravinová pyramída slúži
Potravinová pyramída je pomocná ruka pri zostavovaní jedálneho lístka , teda toho čo máme denne zjesť.
Prízemie pyramídy (1.poschodieí), to je základňa. Výstup je jednoduchý, máme veľa síl. Prečo? Pretože prízemie je postavené z potravín, ktoré by sme mali zjesť čo najčastejšie . Mali by tvoriť základ toho, čo konzumujeme.
Keď stúpame postupne do vyšších poschodí, nachádzame v nich tie potraviny, ktoré by sme mali zaraďovať do JL čím menej a menej… proste čo najmenej.
A keď sa vyškriabeme až na vrchol pyramídy , nemáme už silu na to, aby sme čokoľvek zjedli a to je dobre. Vrchol pyramídy totiž tvorí potraviny, ktorým by sme sa mali oblúkom vyhnúť – a keď nemôžeme odolať, tak by ich malo byť len máličko.
1. obilniny, cestoviny, pečivo, ryža
Prvá skupina tvorí najviac porcií v jedálnom lístku
Deti od 1.roka a do konca 2. roka 1-2 porciu denne
- Deti od 2.roka a do konca 4. roka 2-3 porcie denne
- Deti nad 4 roky 3-4 porcie denne
- Dospelý 3-6 porcií
Prečo sú dôležité |
Potraviny sú zdrojom energie, vlákniny a vitamínov, hlavne skupiny B. Obsahujú tiež vápnik a železo, ale menej než mäso a mlieko. |
Čo je to jedna porcia |
1 krajec chleba
|
|
Dávajte prednosť tmavému a celozrnnému pečivu a ryži natural pred bielym pečivom a múčnymi výrobkami s vyšším obsahom cukru. Raňajkové cereálie sú často obohatené celým radom vitamínov a minerálnych látok. |
Aktuálne!
|
Stále väčší dôraz kladú odborníci na celozrnné výrobky, ktoré obsahujú veľa vlákniny. Okrem celozrnných obilnín sa na rovnako významné miesto pyramídy dostávajú rastlinné oleje (repkový, slnečnicový, olivový, sójový), ktoré sa odporúčajú pridávať do jedál, pretože sú zdrojom nevyhnutných nenasýtených mastných kyselín. |
2. zelenina
Energetická hodnota zeleniny je malá, ale bohaté zastúpenie zeleniny v potrave je zásadné pre zdravú výživu. Denne by sme mali zjesť 300-500 g zeleniny.
- Deti od 1. a do konca 2. roka ½-1 porciu denne
- Deti od 2. a do konca 4. roka 1-2 porcie denne
- Deti nad 4 roky 3-4 porcie denne
- Dospelý 3-5 porcií
Prečo je dôležitá |
Zelenina je zdrojom vlákniny a vitamínov. Predovšetkým vitamínu C, betakaroténu a kyseliny listovej. Dôležité sú aj minerály – draslík, horčík a fosfor. |
Čo je to jedna porcia |
1 väčšia paprika alebo mrkva |
Odporúčanie
|
Dávajte prednosť surovej zelenine, krátkemu duseniu či mikrovlnnej príprave pred varením, aby nedošlo k strate cenných látok.
|
Aktuálne! |
Pozor na nadmernú spotrebu zemiakov, kde záleží na spôsobe prípravy. Odporúča sa predovšetkým prosté varenie alebo pečenie v šupke na plechu (nie v alobale). Vzhľadom na vysoký obsah škrobu a vďaka rýchlej metabolickej premene zvyšujú zemiaky hladinu krvného cukru po jedle. |
3. ovocie
Rovnako ako zelenina je aj ovocie nevyhnutnou súčasťou vyváženého jedálneho lístka. Pozor na obsah cukru niektorých druhov ovocia
- deti od 1.roka a do konca 2. roka 1-2 porcie denne
- deti od konca 2. a do konca 4. roka 2 porcie denne
- deti nad 4 roky 2 porcie denne
- dospelý 2-4 porcie
4. mlieko a mliečne výrobky
Deti potrebujú vápnik z mlieka a z mliečnych výrobkov na stavbu kostí. Vhodné sú aj kyslé mliečne výrobky s probiotickými baktériami.
- Deti od 1.roka a do konca 3. roka 1-2 porcie denne
- deti nad 4 roky 1-3 porcie denne
- dospelý 2-4 porcie
Prečo sú dôležité |
Mlieko a mliečne výrobky sú dôležitým zdrojom vápnika, ktorý sa dobre vstrebáva. Kyslé mliečne výrobky podporujú rast správnej črevnej mikroflóry. |
Čo je to jednaporcia |
1 pohár mlieka (250 ml) 1 jogurt |
Odporúčanie |
Kyslé mliečne výrobky, jogurty, kefíry a tiež acidofilné mlieko sú dobre stráviteľné a upravujú črevnú mikroflóru.Na obmedzenie živočíšnych tukov v strave sú lepšie nízkotučné varianty. Ale pozor! Nízkotučné a odtučnené mlieko nie je vhodné pre malé deti, pretože nedodá toľko energie a obsahuje málo vitamínov A, D, E a K rozpustných v tuku.
|
Aktuálne! |
Mlieko a mliečne výrobky konzumujte radšej v nadmernom množstve. K slovu by sa preto mali dostať hlavne kyslé mliečne výrobky. |
5. mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny a orechy
V týchto potravinách sa nachádzajú predovšetkým živočíšne bielkoviny a tuky, preto musíme dávať veľký pozor na starostlivý výber konkrétnych jedál.
- deti od 1.roka a do konca 3. roka ½-1 porcia denne
- deti nad 4 roky 1-1,5 porcie denne
- dospelý 1-3 porcie
Prečo sú dôležité |
Tieto potraviny sú zdrojom živočíšnych bielkovín a tukov, vitamínov skupiny B (B12), železa a ďalších minerálnych látok. |
Čo je to jedna porcia |
70 g mäsa, hydiny alebo ryby |
Odporúčanie |
Dávajte prednosť bielemu mäsu pred červeným. Mäso by nemalo byť tučné a napríklad koža z hydiny obsahuje veľa cholesterolu. Vajce varte radšej natvrdo kvôli riziku salmonelózy. |
Aktuálne! |
Ryby je vhodné zaradiť do jedálneho lístka aspoň 2 x týždenne pre ich ľahkú stráviteľnosť, obsah vitamínu D, jód a esenciálne mastné kyseliny. Orechy sú síce tučné, ale obsahujú dôležité a prospešné nenasýtené mastné kyseliny. Ich konzumácia je pre deti prospešná. |
6. Tuky a cukor
Tuky a cukor sú symbolicky na vrchole pyramídy, pretože týchto potravín by sme mali jesť čo najmenej. Patrí sem napríklad maslo, rastlinné tuky, oleje, majonézy, nátierky, chrumky, slané pochúťky, sušienky, koláče, zmrzlina, čokoláda, sladkosti, cukor, sladené nápoje.
● všetci: 0-1 porcia denne
Prečo sú dôležité |
Potraviny obsahujúce tuk alebo cukry mávajú nízku výživnú hodnotu, dodávajú energiu, ale obsahujú iba málo vitamínov a minerálov. |
Čo je to jedna porcia |
10 g masla 1 lyžička oleja |
Odporúčanie |
Dávajte prednosť rastlinným tukom, ktoré obsahujú esenciálne mastné kyseliny a antioxidačný vitamín E. |
Kontakt
Pribinova 72/14 ( oproti Modráka)
1.poschodie
kancelária č.16
955 01 Topoľčany
0915282415
disrady@