Diétna sestra

Výživa detí -výživová pyramída

24.07.2011 16:58

Pyramída výživy pre deti

 

 

 

Čo je potravinová pyramída

Potravinovou pyramídu zostavili  odborníci na výživu ako názornú pomôcku k tomu, aby sa čo najľahšie  orientovali vo svete výživových odporúčaní.

Potravinová pyramída sa skladá zo 6 potravinových skupín, ktoré sú rozdelené do 4  poschodí.

Pri  každej  potravinovej skupine sú uvedené  druhy potravín, ktoré sem patria  a eventuálne  i približný počet ich  porcií, ktorý  by sme mali za deň zjesť.


Všeobecne platí :  v najväčšom  množstve a najčastejšie  máme skonzumovať  potraviny  umiestnené v dolnej  časti pyramídy, zato ty na vrchole  len výnimočne.

 

K čomu potravinová pyramída slúži

Potravinová pyramída je pomocná ruka pri zostavovaní jedálneho lístka  , teda toho čo máme denne zjesť.

Prízemie  pyramídy (1.poschodieí), to je  základňa. Výstup je jednoduchý, máme veľa síl. Prečo? Pretože prízemie  je postavené z potravín, ktoré by sme mali zjesť čo najčastejšie . Mali by tvoriť základ toho, čo konzumujeme.

Keď stúpame postupne do vyšších poschodí, nachádzame v nich tie potraviny, ktoré by sme mali zaraďovať do JL čím menej a menej… proste čo najmenej.

A keď sa vyškriabeme až na vrchol pyramídy , nemáme už silu na to, aby sme čokoľvek zjedli a  to je dobre. Vrchol  pyramídy totiž tvorí potraviny, ktorým  by sme sa mali oblúkom vyhnúť  – a keď nemôžeme odolať, tak by ich malo byť len máličko.


 

 

1. obilniny, cestoviny, pečivo, ryža

Prvá skupina tvorí najviac porcií v jedálnom lístku

  

      Deti od 1.roka  a do konca 2. roka                1-2 porciu denne

  • Deti od 2.roka  a do konca 4. roka                2-3 porcie denne
  • Deti nad 4 roky                                             3-4 porcie denne
  • Dospelý                                                         3-6 porcií

Prečo sú dôležité


Potraviny sú zdrojom energie, vlákniny a vitamínov, hlavne skupiny B. Obsahujú tiež vápnik a železo, ale menej než mäso a mlieko.

Čo je to jedna porcia

 

 

 

1 krajec chleba
1 rohlík alebo žemľa
¾ hrnčeka varenej ryže, cestovín, pšena a pod.
¾ hrnčeka ovsených vločiek alebo cereáli

 


Odporúčanie

 

Dávajte prednosť tmavému a celozrnnému pečivu a ryži natural pred bielym pečivom a múčnymi výrobkami s vyšším obsahom cukru. Raňajkové cereálie sú často obohatené celým radom vitamínov a minerálnych látok.

Aktuálne!

 

 

Stále väčší dôraz kladú odborníci na celozrnné výrobky, ktoré obsahujú veľa vlákniny.

Okrem celozrnných obilnín sa na rovnako významné miesto pyramídy dostávajú rastlinné oleje (repkový, slnečnicový, olivový, sójový), ktoré sa odporúčajú pridávať do jedál, pretože sú zdrojom nevyhnutných nenasýtených mastných kyselín.

 


2. zelenina

Energetická hodnota zeleniny je malá, ale bohaté zastúpenie zeleniny v potrave je zásadné pre zdravú výživu. Denne by sme mali zjesť 300-500 g zeleniny.


  • Deti od  1. a do konca 2. roka                       ½-1 porciu denne
  • Deti od  2. a do konca 4. roka                        1-2 porcie denne
  • Deti nad 4 roky                                               3-4 porcie denne
  • Dospelý                                                          3-5 porcií

 

 Prečo je dôležitá


Zelenina je zdrojom vlákniny a vitamínov. Predovšetkým vitamínu C, betakaroténu a kyseliny listovej. Dôležité sú aj minerály – draslík, horčík a fosfor.

Čo je to jedna porcia

 

 

1 väčšia paprika alebo mrkva
1 stredne veľká miska šalátu
½ hrnčeka varenej zeleniny
1 pohár zeleninovej šťavy

Odporúčanie

 

 

 

 

 

 

Dávajte prednosť surovej zelenine, krátkemu duseniu či mikrovlnnej príprave pred varením, aby nedošlo k strate cenných látok.
Šaláty pripravujte s olejovou zálievkou, dôležitou na vstrebanie vitamínov, ktoré sú rozpustné v tukoch.
Farebné druhy obsahujú hodne provitamínu A: paprika, paradajky, mrkva, špenát, brokolica.
Listová zelenina je bohatá na cennú, ale veľmi citlivú kyselinu listovú.


Aktuálne!

Pozor na nadmernú spotrebu zemiakov, kde záleží na spôsobe prípravy. Odporúča sa predovšetkým prosté varenie alebo pečenie v šupke na plechu (nie v alobale). Vzhľadom na vysoký obsah škrobu a vďaka rýchlej metabolickej premene zvyšujú zemiaky hladinu krvného cukru po jedle.

 

3. ovocie

Rovnako ako zelenina je aj ovocie nevyhnutnou súčasťou vyváženého jedálneho lístka. Pozor na obsah cukru niektorých druhov ovocia

 

  •  
  • deti od 1.roka   a do konca 2. roka                           1-2 porcie denne
  • deti od konca 2. a do konca 4. roka                              2 porcie denne
  • deti nad 4 roky                                                             2 porcie denne
  • dospelý                                                                       2-4 porcie

 

4. mlieko a mliečne výrobky

Deti potrebujú vápnik z mlieka a z mliečnych výrobkov na stavbu kostí. Vhodné sú aj kyslé mliečne výrobky s probiotickými baktériami.


  • Deti od  1.roka  a do konca 3. roka                          1-2 porcie denne
  • deti nad 4 roky                                                          1-3 porcie denne
  • dospelý                                                                      2-4 porcie

Prečo sú dôležité

 

 

Mlieko a mliečne výrobky sú dôležitým zdrojom vápnika, ktorý sa dobre vstrebáva. Kyslé mliečne výrobky podporujú rast správnej črevnej mikroflóry.

Čo je to jedna

porcia

 

                                      1 pohár mlieka (250 ml) 

1 jogurt
30 g syra
40 g tvarohu

Odporúčanie

 

Kyslé mliečne výrobky, jogurty, kefíry a tiež acidofilné mlieko sú dobre stráviteľné a upravujú črevnú mikroflóru.Na obmedzenie živočíšnych tukov v strave sú lepšie nízkotučné varianty. Ale pozor! Nízkotučné a odtučnené mlieko nie je vhodné pre malé deti, pretože nedodá toľko energie a obsahuje málo vitamínov A, D, E a K rozpustných v tuku.


Aktuálne!

Mlieko a mliečne výrobky konzumujte radšej v nadmernom množstve. K slovu by sa preto mali dostať hlavne kyslé mliečne výrobky.

 


5. mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny a orechy

V týchto potravinách sa nachádzajú predovšetkým živočíšne bielkoviny a tuky, preto musíme dávať veľký pozor na starostlivý výber konkrétnych jedál.


  • deti od 1.roka a do konca 3. roka                  ½-1 porcia denne
  • deti nad 4 roky                                              1-1,5 porcie denne
  • dospelý                                                             1-3 porcie

Prečo sú dôležité

 

Tieto potraviny sú zdrojom živočíšnych bielkovín a tukov, vitamínov skupiny B (B12), železa a ďalších minerálnych látok.

Čo je to jedna porcia

 

 

 

70 g mäsa, hydiny alebo ryby
1 vajce
½ hrnčeka varených strukovín
2 lyžice orechov

Odporúčanie

 

Dávajte prednosť bielemu mäsu pred červeným. Mäso by nemalo byť tučné a napríklad koža z hydiny obsahuje veľa cholesterolu. 

Vajce varte radšej natvrdo kvôli riziku salmonelózy.
Údeniny, hamburgery, paštéty, salámy a párky vôbec nie sú vhodné ani pre dospelých a už vôbec nie pre deti.

Aktuálne!

 

Ryby je vhodné zaradiť do jedálneho lístka aspoň 2 x týždenne pre ich ľahkú stráviteľnosť, obsah vitamínu D, jód a esenciálne mastné kyseliny. 

Orechy sú síce tučné, ale obsahujú dôležité a prospešné nenasýtené mastné kyseliny. Ich konzumácia je pre deti prospešná.
Obávané vajcia, ak sa jedia v rozumnej miere max. 1 denne, sú pre dieťa prospešné, pretože cholesterol je nutný na stavbu buniek rastúceho organizmu.

 

6. Tuky a cukor

Tuky a cukor sú symbolicky na vrchole pyramídy, pretože týchto potravín by sme mali jesť čo najmenej. Patrí sem napríklad maslo, rastlinné tuky, oleje, majonézy, nátierky, chrumky, slané pochúťky, sušienky, koláče, zmrzlina, čokoláda, sladkosti, cukor, sladené nápoje.

 

          všetci: 0-1 porcia denne

Prečo sú dôležité

Potraviny obsahujúce tuk alebo cukry mávajú nízku výživnú hodnotu, dodávajú energiu, ale obsahujú iba málo vitamínov a minerálov.

Čo je to jedna porcia

10 g masla 

1 lyžička oleja
1 lyžica majonézy alebo smotany
3 lyžičky cukru
1 vrchovatá lyžička džemu alebo medu
1 šiška alebo malá tabuľka čokolády

Odporúčanie

 

Dávajte prednosť rastlinným tukom, ktoré obsahujú esenciálne mastné kyseliny a antioxidačný vitamín E.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Vyhľadávanie

Kontakt

Gabriela Černeková Pribinova 72/14 ( oproti Modráka)
1.poschodie
kancelária č.16
955 01 Topoľčany
0915282415
Tvorba web stránok zdarma Webnode